Celiakia a gluten

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Celiakia to choroba zapalna jelit, która wynika z nietolerancji przez organizm chorego glutenu. Nietolerancja ta ma cechy genetyczne, co oznacza, że często ujawnia się u kilku spokrewnionych ze sobą osób. Jeśli masz problemy z jelitami, często towarzyszą Ci dokuczliwe wzdęcia i biegunki zastanów się, czy ktoś z Twojej rodziny nie cierpiał na celiakię. Choć schorzenie to jest rozpoznawane najczęściej we wczesnym dzieciństwie, celiakia może ujawnić się tak naprawdę w każdym wieku. Blisko 50% więcej przypadków celiakii rozpoznawanych jest u kobiet niż u mężczyzn.

Gdzie występuje gluten?

Gluten, substancja odpowiedzialna za wywoływanie reakcji zapalnej w celiakii to rodzaj białka zawartego w nasionach zbóż- pszenicy, żyta i jęczmienia. Od zawartości glutenu zależy wartość wypiekowa mąki. Niestety fragment cząsteczki glutenu jest silnym alergenem dla części naszej populacji i to właśnie on jest odpowiedzialny za objawy celiakii. Po związaniu się w jelicie z odpowiednim białkiem organizmu, gluten jest prezentowany komórkom układu odpornościowego i wywołuje nasiloną reakcję immunologiczną. 

Jak szkodzi gluten?

Odpowiedź alergiczna, jaką wywołuje gluten leży u podłoża przewlekłego procesu zapalnego, który zaczyna toczyć się w jelicie. Aktywna postać choroby doprowadza do zaniku kosmków jelita- fragmentów jego błony śluzowej pełniących ważną rolę w trawieniu i wchłanianiu spożytych pokarmów.

Objawy celiakii

Objawy kliniczne u chorych mogą dotyczyć nie tylko układu pokarmowego, dlatego czasem celiakia jest pomijana we wstępnej diagnozie i rozpoznawana o wiele później, poprzez wykluczenie innych schorzeń. Do klasycznych objawów celiakii możemy zaliczyć:

  • Przewlekłą biegunkę
  • Ból brzucha
  • Niedożywienie lub zmniejszenie masy ciała
  • Nawracające zapalenia błony śluzowej jamy ustnej, tak zwane afty
  • Zaparcia
  • Wzdęcia, uczucie pełności w brzuchu
  • Celiakia może też powodować dolegliwości ze strony innych układów, jak:
  • Objawy dermatologiczne- swędzące i pękające pęcherze skórne
  • Objawy anemii i niedokrwistości
  • Objawy ze strony układu nerwowego: apatia, depresja, migrena, napady padaczkowe
  • Osłabienia i drżenie mięśniowe
  • Niski wzrost
  • Zanik szkliwa zębowego

Celiakia, już rozpoznana stosunkowo łatwo poddaje się leczeniu. Zazwyczaj wystarczy wykluczenie z diety glutenu ( na rynku znajduje się obecnie coraz więcej spożywczych preparatów zastępczych dla takich chorych), aby już po 2 tygodniach zauważyć stopniowe zmniejszanie się objawów. Czasem stosuje się również uzupełnienie brakujących składników, jak żelazo, kwas foliowy, wapń czy witamina B12.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*