Celiakia a gluten

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Celiakia to choroba zapalna jelit, która wynika z nietolerancji przez organizm chorego glutenu. Nietolerancja ta ma cechy genetyczne, co oznacza, że często ujawnia się u kilku spokrewnionych ze sobą osób. Jeśli masz problemy z jelitami, często towarzyszą Ci dokuczliwe wzdęcia i biegunki zastanów się, czy ktoś z Twojej rodziny nie cierpiał na celiakię. Choć schorzenie to jest rozpoznawane najczęściej we wczesnym dzieciństwie, celiakia może ujawnić się tak naprawdę w każdym wieku. Blisko 50% więcej przypadków celiakii rozpoznawanych jest u kobiet niż u mężczyzn.

Gdzie występuje gluten?

Gluten, substancja odpowiedzialna za wywoływanie reakcji zapalnej w celiakii to rodzaj białka zawartego w nasionach zbóż- pszenicy, żyta i jęczmienia. Od zawartości glutenu zależy wartość wypiekowa mąki. Niestety fragment cząsteczki glutenu jest silnym alergenem dla części naszej populacji i to właśnie on jest odpowiedzialny za objawy celiakii. Po związaniu się w jelicie z odpowiednim białkiem organizmu, gluten jest prezentowany komórkom układu odpornościowego i wywołuje nasiloną reakcję immunologiczną. 

Jak szkodzi gluten?

Odpowiedź alergiczna, jaką wywołuje gluten leży u podłoża przewlekłego procesu zapalnego, który zaczyna toczyć się w jelicie. Aktywna postać choroby doprowadza do zaniku kosmków jelita- fragmentów jego błony śluzowej pełniących ważną rolę w trawieniu i wchłanianiu spożytych pokarmów.

Objawy celiakii

Objawy kliniczne u chorych mogą dotyczyć nie tylko układu pokarmowego, dlatego czasem celiakia jest pomijana we wstępnej diagnozie i rozpoznawana o wiele później, poprzez wykluczenie innych schorzeń. Do klasycznych objawów celiakii możemy zaliczyć:

  • Przewlekłą biegunkę
  • Ból brzucha
  • Niedożywienie lub zmniejszenie masy ciała
  • Nawracające zapalenia błony śluzowej jamy ustnej, tak zwane afty
  • Zaparcia
  • Wzdęcia, uczucie pełności w brzuchu
  • Celiakia może też powodować dolegliwości ze strony innych układów, jak:
  • Objawy dermatologiczne- swędzące i pękające pęcherze skórne
  • Objawy anemii i niedokrwistości
  • Objawy ze strony układu nerwowego: apatia, depresja, migrena, napady padaczkowe
  • Osłabienia i drżenie mięśniowe
  • Niski wzrost
  • Zanik szkliwa zębowego

Celiakia, już rozpoznana stosunkowo łatwo poddaje się leczeniu. Zazwyczaj wystarczy wykluczenie z diety glutenu ( na rynku znajduje się obecnie coraz więcej spożywczych preparatów zastępczych dla takich chorych), aby już po 2 tygodniach zauważyć stopniowe zmniejszanie się objawów. Czasem stosuje się również uzupełnienie brakujących składników, jak żelazo, kwas foliowy, wapń czy witamina B12.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz