Karczoch – wspomagaj swoją wątrobę naturalnie

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Karczoch to kolejna po ostropeście plamistym roślina, którą bardziej szczegółowo opisze na tym blogu, poświęcając jej osobny wpis (a w przyszłości może i kilka wpisów).

Karczoch w przeciwieństwie do ostropestu ma zastosowanie kulinarne. Warzywo to jest popularne przede wszystkim w kuchni krajów basenu morza Śródziemnego, natomiast w Polsce nie cieszy się zbyt dużą popularnością, a szkoda. Bo oprócz tego, ze wywiera pozytywny wpływ na wątrobę, karczoch jest warzywem bogatym w składniki mineralne i mającym jeszcze inne właściwości lecznicze.

Tyle słowem wstępu, przejdźmy w takim razie do konkretów, czyli jak karczoch zwyczajny wpływa na wątrobę i jakie ma jeszcze inne właściwości pozytywnie wpływające na zdrowie.

Karczoch zwyczajny – wpływ na wątrobę

Główne wykorzystanie karczocha w medycynie to ochrona komórek wątroby przed uszkodzeniami. Istotnie, karczoch ma właściwości heaprotekcyjne, czyli wpływa ochronnie na komórki wątroby.

Na co jeszcze dobry jest karczoch?

Poza ochronnym działaniem na komórki wątroby karczoch wpływa również pozytywnie na obniżenie poziomu cholesterolu.

Co więcej karczoch ma również działanie oczyszczające – m. in. pomaga oczyszczać organizm z toksyn.

Karczoch zwyczajny jako lek

Związkiem odpowiedzialnym za dobroczynne działanie karczocha na wątrobę, a także woreczek żółciowy oraz redukcje poziomu cholesterolu jest cynaryna. Cynaryna zawarta w karczoch została na tyle doceniona w środowisku medycznym, że na jej bazie produkuje się preparaty lecznicze m. in. w tabletkach. W aptekach dostępne są bez recepty tabletki zawierające wyciąg z karczocha, które w założeniu mają działać ochronnie na wątrobę, zwiększać wytwarzanie żółci oraz redukować poziom cholesterolu we krwi.

Jak widać karczoch zwyczajny na wiele sposobów pozytywnie możne wpływać na nasze drowie. Doceniany jest przede wszystkim ze względu na swoje ochronne działanie na komórki wątroby, ale wykazano również że pomaga zredukować poziom cholesterolu.

Jest to z pewnością warzywo, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Pomoże w profilaktyce chorób wątroby oraz w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Jako, że w Polsce jest to raczej mało popularna roślina w którymś z kolejnych wpisów na blogu postaram się przybliżyć wykorzystanie karczochu w kuchni – z jakimi potrawami dobrze się komponuje, może pojawią się jakieś przykładowe zarysy przepisów kulinarnych, a tymczasem zachęcam do własnych eksperymentów kulinarnych z potrawami, których składnikiem będzie właśnie karczoch.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz