Skip to content

Kwas chlorogenowy działanie

Written by

Kwas chlorogenowy (CGA)  to naturalny kwas organiczny, polifenol oraz antyoksydant. Znajduje się między innymi w owocach kawy (w tym w zielonej kawie, a także śliwkach (zwłaszcza suszonych),pokrzywach,karczochach,pomidorach,truskawkach i bakłażanach. Przeciętna osoba pijąca kawę (czarną) dostarcza sobie w ten sposób 0,5 – 1 g tego kwasu. Izomer (czyli substancję o podobnej budowie) kwasu chlorogenowego można znaleźć w ziemniakach. Nie zawiera choru – jego nazwa pochodzi od tworzenia zielonej barwy przy utlenianiu. 

kwas ten obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Zwiększa czułość komórek na insulinę oraz działa antyoksydacyjnie (przeciwutleniająco). Być moze ma dzialanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.

Skuteczność na odchudzanie – badania

Szeroko cytowane jest badanie  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3267522/ prowadzone przez Joe Vinsona, Bryana Burnhama i Mysore V Nagendran. Badaniu poddano 18 (tylko) osób, 9 kobiet i 9 mężczyzn, podając im ekstrakt z zielonej kawy (komercyjny produkt GCA™) w różnych dawkach oraz placebo.

Badaniu poddano stosunkowo niewielką liczbę osób – tylko 18, co mogło mieć znaczny wpływ na to że wyniki wyszły obarcozne błędem losowym, czyli nieco przypadkowe. Więcej informacji o badaniu zielonej kawy kliknij tu

 Badania działania kwasu chlorogenowego na myszach

.Badania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry sugerują, że kwas chlorogenowy (CGA) nie tylko nie pomaga w odchudzaniu, ale także może powodować tzw. zespół metaboliczny. W eksperymencie 30 myszy było karmione normalnie lub dietą wysokotłuszczową albo dietą wysokotłuszczową i podawano im CGA (odpowiednik około 5 filiżanek kawy). Myszy które dostały kwas chlorogenowy tyły tak samo jak owe dzięki wysokotłuszczowej diecie, na dodatek miały ogromniejszą odporność dzięki insulinie i więcej tłuszczu w wątrobie.

Więcej o kwasie chlorogenowym

Znany także jako 5-O-caffeoylquinic acid, 3-O-caffeoylquinic acid (bo jest estrem kwasu chinowego i kwasu kawowego). Występuje w kawie i espresso, pomimo jego zawartość nie jest stała. Zarówno kawa jak i śliwki mają łagodne działanie przeczyszczające, być może związane z kwasem http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11401245(źródło: Chemical composition and potential health effects of prunes: a functional food? Stacewicz-Sapuntzakis M et al. Department of Human Nutrition and Dietetics, University of Illinois).

Ciekawostką jest,że właściwości kwasu chlorogenowego powodują obniżanie skoków poziomu glukozy po posiłku http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19324944 (źródło: Acute effects of decaffeinated coffee and the major coffee components chlorogenic acid and trigonelline on glucose tolerance.) prawdopodobnie przy użyciu inhibitora alpha-glucosidase http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21977912 (Chlorogenic acid differentially affects postprandial glucose and glucose-dependent insulinotropic polypeptide response in rats.)

Previous article

Słówka angielskie nie do wymówienia

Next article

Braffiting jak wybrać idealny rozmiar stanika?

Join the discussion

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *